HOVEDSIDEN Nyheter Åpningstider og parkering www.visitvestfossen Aktuelle linker Kontakt oss Bildegallerier Opplevelser

 
Opplevelser i Vestfossen

Velkommen til Kulturhovedstaden Vestfossen. Et tidligere industristed med tradisjoner som strekker seg tilbake til 1500-tallet. Fossesholm Herregård var hovedgård for en omfattende sagbruksdrift med sin storhetstid på 1700-tallet. På slutten av 1800-tallet dominerte Vestfos Cellulose og Fredfos Uldvarefabrik. På 1970-tallet ble Vestfossen også et offer for en industrikrise som førte til nedleggelse av disse fabrikkene. Etter år 2000 har Vestfossen satset stort på kultur, og flere kulturinstitusjoner har etablert seg her. Det er ikke uten grunn at stedet kalles Kulturhovedstaden!


Fossesholm Herregård
Herregården er en opplevelse for hele familien. Hovedbygningen er i dag museum, og her kan du oppleve de vakre interiørene fra gårdens storhetstid på 1700-tallet.

Dukkeutstilling, hjemmefrontmuseum, skiftende kunstutstillinger, brukskunstbutikk og kafé er noe av det du finner på Fossesholm Herregård. Barna kan kle seg ut som godseiere, hoppe i høyet og hilse på sauer, høner og påfugl. Vel verdt et besøk.

Lille Eden
På Fredfoss finner du sansehagen Lille Eden. Her kan du som enkeltperson komme gratis inn og oppleve et flott parkanlegg med et stort antall planter og vekster. Stedet er mye brukt til blant annet brudefotografering. Det er omvisning etter avtale.

Sanselåven
Har du barn er et besøk på Sanselåven et must. Her vises kunst for barn i alle aldre. Her går du inn i en spennende verden. Gjennom en labyrint av ganger og rom kan dere oppleve en utstilling som setter fart på fantasien til store og små.

Vestfossen Kunstlaboratorium
I en tidligere papir- og cellulosefabrikk ligger Vestfossen Kunstlaboratorium. I 2001 kjøpte kunstneren Morten Viskum stedet, og har hvert år spennende utstillinger i de røffe lokalene. Kunstlaboratoriet har blitt et av Norges ledende visningssteder for samtidskunst.

Arena Vestfossen
Arena Vestfossen er et senter for samtidskunst, og ligger i lokalene til den gamle papirfabrikken. Senteret består av ni gallerier, fem atelier og produksjonslokaler for scene- og performancekunst. Hvert år er det et stort antall besøkende kunstnere i tillegg til de faste. Noe av det du kan se på Arena Vestfossen er malerier, fotografier, installasjoner, møbel, design, performance og annen visuell kunst.

MS Eikern
Båten går fra Vestfossen til Eidsfoss, og bruker to timer hver vei. Enkelte søndager er båten åpen for vanlig publikum. Da er det bare å møte opp på brygga i Vestfossen til en nydelig tur i vakker natur opp langs Vestfosselva og ut på Eikern via Fiskumvannet.

Det er også bluescruise, rekecruise og jazzcruise i løpet av sommeren. Mulighet til å kjøpe drikke og noe å bite i om bord.

Spisesteder
Vestfossen har flere gode serveringssteder du kan benytte deg av. Her finnes alt fra kafeer til gourmetrestaurangen Onkel Thor. Valgene er mange og gode.

Skarragruvene
Fra 1. mai til 1. oktober er det organiserte turer til Skarragruvene. Gruvene var i drift fra 1769 til 1798. Her er det over 20 gruver og skjerp, rester etter bygninger og en hundre meter lang vannrenne som forteller litt om den aktiviteten som foregikk her.

Turområder
På Ormåsen, et kort stykke fra Vestfossen, finnes det flotte turområder. Det er også mulighet for bevegelseshemmede og rullestolbrukere å finne egnede turløyper som går på grusveier.

Badeplasser
Sundhaugen er en halvøy som ligger mellom Fiskumvannet og Eikern. Dette er en perle av en badeplass. Flotte sandstrender, stupebrett og store grøntområder med plass til mange badenymfer. Flott å ta med familien og kose seg med bading og piknik. I sommerhalvåret er også kafeen åpen, slik at du ikke trenger å dra hjem for å spise middag.

Langs Fiskumvannet og Eikern er det også mange flotte badeplasser. Slå deg ned på et svaberg og nyt solen og vannet.

Fiske
Eikern har påvist 13 forskjellige fiskearter, og her kan du fiske ørret på over 10 kg hvis du er heldig. Eikern Fiskevernforening har lagt ned et betydelig kultiveringsarbeid for ørreten. Hver høst legger de inn ca. 20 liter med rogn fra ørret i klekkeriet. Det er også de, sammen med Eidsfoss Jeger- og Fiskeforening, som forvalter alt sportsfiske i Eikern, legger ut fiskekort for salg og foretar kort og redskapskontroller. Det finnes rampe for utsetting av båt like ved avkjøringen til Sundhaugen.

Fuglereservat
Nord i Fiskumvannet ligger det et vernet fuglereservat med fuglekikkertårn. Reservatet er på ca. 240 mål og det er observert over 250 ulike arter der.

Camping
Vestfossen har ingen campingplasser, men tar du en 10 minutters kjøretur langs Eikern kommer du til Thorrud Camping og Eikernveien Camping. Disse ligger idyllisk til ved Eikern, og blir benyttet av mange fra Øvre Eiker som har campingvogner her. Her kan du bade, fiske og kose deg.


HVA SKJER
 
 
januar 2022
ma  ti on to fr

 


LINKER


Lokal nettavis for
Øvre og Nedre EikerVisithokksund.no

Visitmjondalen.no

Postkort fra HJEM

 
Medlemssider:
Brukernavn

Passord


(C) Roy's Pressetjeneste - Hobbelstadjordet 31 - Hokksund - Tlf. 32 75 46 25 / 926 38 682
E-post:
roy@pressetjeneste.no - www.pressetjeneste.no

Powered by i-tools.no